Project Description

Paddington House

This 1890s Paddington terrace is located on a small gently sloping site, accessed by sandstone steps that were uncovered beneath layers of render and tile and were carefully restored.The original ground floor layout was typically L-shaped and awkward at the rear with steps at the side leading up to a courtyard.

The brief to provide all the essential amenities of a kitchen, laundry and powder room in the rear extension while simultaneously maximising the space and natural light is achieved well by cleverly designed joinery and opening up the spaces to provide better visual links and connection between the rooms. A simple material palette of timber, veneer, marble and white polyurethane joinery also assists.

The constraints of the site, such as level changes, became features of the new house, with the steps leading from the kitchen up to the courtyard forming a low seat. Keeping the raised courtyard meant less engineering was required and the magnolia tree was able to be retained. The difference in levels provides an intimate perspective and makes way for cosy reading corner – a valuable space off the kitchen that is used all the time.

Year 2019

Builder Cumberland Building

Interiors Porebski Architects

Structurals Alba & Associates

Hydraulics Taylor Consulting

Mechanicals RJ Air

Photography Tom Ferguson